Tre sviter Tulsabilder från 2007 och 2008

Tulsa 2005 - förstasidan 

 

Efter valpåret som sammanföll med att husse hade friår har det inte blivit några uppdateringar på denna Tulsasida. Skälen är många, tidsbrist är förstås ett. Hur som helst, Tulsa mår bra och fyller 3 år i mitten på juli och ska snart löpa för fjärde gången. Hon är en intensiv och kelsjuk varelse som gärna rymmer till hundarna Tyson och Ronja som bor 200 meter nästgårds. Dom blev nära kompisarna när hon var daghund där hösten 2006. 

Vad gäller avdelningen nöjsamma trivialiteter har hon lärt sig kommandot "runt". Det började med en träning att gå runt den fristående murstocken på ovanvåningen i vårt hus på kommandot "runt". Det tog några månader av sporadisk och inte alltför systematisk träning innan polletten trillade ner. Numera klarar hon också gå "runt" på nedanvåningen mellan kök, hall och rum. Där finns numera två möjliga rundor. En "runda" har blivit hennes vanligaste motprestation för att få något specialgodis - dvs något som har ingått i matte och husses måltid. Och hon vet att det nästan alltid är något jättegott - och därför ofta en energisk ivrighet att gå "runt" - eller gärna springa så mattorna vid rundningspunkterna lägger sig som korvar. 
Om det är något nytt, t.ex. att hon ska gå "runt" hundkojan eller bilen så tittar hon lätt förvirrat med stora ögon. Men efter en eller två demonstrationer så grejar hon "runt" i den nya miljön. Jag tror knappt att man kan räkna med att en hund kan lära sig ett sådant abstrakt kommando så att det fungerar i helt nya situationer. Fast man vet aldrig. När man går i med henne i koppel klarar hon numera av "vända vänster" och "vända höger". Om det är skärpt uppmärksamhet på husse när hon hör "vända" och att när nästa ord kommer, t.ex. "vänster", så har min kropp redan givit första tecknet - eller om hon de facto skiljer på "höger" och "vänster" har vi ännu inte hårdtestat. 

Bilderna nedan är från tre tillfällen.   

 

 

Första bildsviten - februari 2008

På kvällen den 24 februari 2008 återkom husse till Bugge efter en helgkurs om att lägga gamla kilsågade brädgolv på Qvarnarps byggnadsvård i Eksjö. Husse hade varit på kursen tillsammans med sin gamle vän Ulf och hans dotter Mylla från Malmö. Dom hängde med till Bugge och sov över. Det är Mylla som har hållit i kameran på de tre första bilderna. Det till saken att Mylla är väldigt förtjust i Tulsa. Jag tycker det märks!  Därför avslutas sviten med en bild på Tulsa och Mylla från våren 2006 då de träffades första gången.

 

 

Foto - Mylla Ernfors - 25 februari 2008

 

Ovan och nedan: Avspänt och lugnt på förmiddagen i köket. Den låga vintersolen genom ett av fönstren i salen reflekterad av några brädor i det gamla skurgolvet ger ett väldigt speciellt ljus. Det är nästan en meditativ stämning i bilderna. 

 

Foto - Mylla Ernfors - 25 april 2008

 

Foto - Mylla Ernfors - 25 februari 2008

 

Ovan: Ögonkontakt med fotografen!  

Nedan: Mylla och Tulsa i Skedet norr om Kristianstad i april 2006. Vid denna första träff uppstod starkt ömsesidigt tycke.  

 

Foto: Carl Gustaf Olofsson - 23 april 2006

 

 

Andra bildsviten - augusti 2007

I början på augusti var matte och husse och Tulsa på sin vanliga sommartur till Tvillingaboden i Hanöbukten. Det blev då också en dagsutflykt till södra Skåne. När vi stannade till vid Sandhammaren gjorde en lätt dimma att det blev ett väldigt mjukt, fint ljus.  

 

Foto: Carl Gustaf Olofsson - 10 augusti 2007

 

Ovan: Matte och Tulsa. 

Nedan: Husse och Tulsa i sanden i det nästan magiska ljuset. Apropå att jag tycker Tulsa är så vacker säger Aina att det kan bero på att hon nästan har samma färg som den sand i Hanöbukten jag är uppvuxen med. Det ligger något i det. 

 

Foto: Aina Hagberg - 10 augusti 2007

 

 

 

Tredje bildsviten - april 2008

Andra veckan i april hade husse en semestervecka som användes till specialjobb utomhus. På grund av Tulsa så gärna rymmer till Tyson och Ronja (se ovan) så fort hon har det minsta tråkigt så blev det inlåsning i hundgården. Men där var husse inom synhåll hela tiden när han sågade och sågade.   

 

 

Foto: Carl Gustaf Olofsson - 11 april 2008

 

Ovan: Oj, så tråkig husse är! Jobbar och jobbar när jag vill leka och härja. 

Sviten nedan: Äntligen får man komma ut och leka!! Där är något rejält att sätta tänderna i. 

(Att det är en restprodukt från husses specialjobb som hon motvilligt och frustrerat tvingats vara passiv åskådare till kan nog spela in för med vilken energi hon tar sig an denna bastanta "träpinne".)  

 

Foto: Carl Gustaf Olofsson - 11 april 2008

 

Foto: Carl Gustaf Olofsson - 11 april 2008

 

Foto: Carl Gustaf Olofsson - 11 april 2008

 

Foto: Carl Gustaf Olofsson - 11 april 2008

 

 

 Tulsa 2005 - förstasidan

 

Till sidan början!