Tulsa fixar sig en traktor!
- oktober 2009 -

Tulsa 2005 - förstasidan 

 

foto: Aina HagbergHusse håller på att fixa sig en liten smedja. Han vet egentligen ingenting om detta ädla gamla hantverk men har blivit väldigt sugen på att banka på glödande järn. Det gamla brygghuset med cementgolv och en bra skorsten utgör en del av förutsättningarna. Den andra förutsättningen är en fältässja som blivit jättefint renoverad av en gammal yrkessmed. Efter första proveldningen och rejält, krävande trampande för att få upp värmen på glödbädden som satte husses kondition på rejält prov så insåg han att de goda råd han fått var goda! En liten motor eller elektrisk fläkt i stället för att trampa hade han fått som tips. Så efter första erfarenheterna med rök, värme och häftigt trampande som nästan fick honom att svimma så var det lätt att fatta beslut. Det blev en liten elektrisk motor från Jula. När den packades upp visade det sig att den var helt okopplad. Och husse begrep inte ett skvatt av broschyr och kopplingsschema. Men några foto av kopplingsplinten i motorn och av kopplingschemat som skickades via mail till våran vän och elkonsult Såne i Nynäshamn så löste det sig med elen - både till motor och en separat strömbrytare.  
         Sedan var det de mekaniska problemen. Hur fixar man avstånd och spänning i kilremmen? Och om jag behöver korta kilremmen - hur gör man på bästa sätt? Nu börjar vi närma oss Tulsas traktorfix. När det gäller de mekaniska problemen så har vi en expert nästgårds - Anders! Nu hör det till saken att detta 'nästgårds' ca 200 meter hemifrån är Tulsas favoritställe. Där finns Anders och Yvonne och de gamla hundkompisarna Ronja och Tyson och med viss reservation nya hundkompisen Tello. Och så finns där gäss, ankor och höns. Underbart och oemotståndligt! Om Tulsa rymmer hemifrån och är borta mer än en halv timme så har hon rymt dit. Om hon kommer tillbaka efter kvart, tjugo minuter har hon sannolikt varit hos Kalle och Gunilla eller lekt med Molly, en av grannhundarna som är väldigt lik henne själv (samma pappa).  

När Anders kom var det intensiv hälsningsceremoni med massor av spring. När vi sedan diskuterade motorupphängning och tog mått i smedjan kom Tulsa in med jämna mellanrum för att kolla läget. Vad husse inte visste var att Anders hade kommit med sin nyförvärvade traktor, en sådan där rejäl sak med stora framhjul och fyrhjulsdrift. Den stod på vägen utanför grinden, utom synhåll från innergården. Hur mycket Tulsa hade kollat och suktat och provsuttit - det visade sig senare att Anders generöst hade lämnat en dörr öppen - den kvart vi höll på i smedjan är det ingen mer än hon själv som vet. Kanske kollade och provsatt hon traktorn mellan de snabba besöken i smedjan.    

 

 

Studier i Tulsas traktorförvärv! 

 

Foto - Carl Gustaf Olofsson - 4 oktober 2009

 

Ovan: När konsultationen kring elmotorn var klar och vi gick ut mot grinden sprang Tulsa före. När jag och Anders kom fram till traktorn hade Tulsa redan inrättat sig. "Tjysst av Anders att lämna dörren öppen!" Hon såg ut som nybliven stolt traktorägare. Stora uthuset kan kan anas genom traktorns fönster. Husse hade inte kameran med sig. Anders hade inte bråttom och Tulsa satt kvar när husse kom tillbaka med kameran. 

Nedan: Oj vad mysigt! Va' fin den är!! Vilken kanonpresent! Anders har verkligen känsla för vad jag gillar! Den här bamsetraktorn är ett rejält strå vassare än mjukisdjuren matte ger mig med jämna mellanrum. Jag gillar verkligen mjukisdjuren också (bara så att matte inte ska missförstå) men den här traktorn är ändå något annat. Okej - det är en liten brist att jag inte kan springa runt med den i munnen! Trots det är detta den häftigaste present jag någonsin fått! 
Tack Anders! 

 

 

Foto - Carl Gustaf Olofsson - 4 oktober 2009

 

Foto - Carl Gustaf Olofsson - 4 oktober 2009

 

 

Ovan och Nedan: Tulsa ser ut som att den här traktorn har varit hennes hur länge som helst. 

 

Foto - Carl Gustaf Olofsson - 4 oktober 2009

 

Nedan: Husses förtjusning gör att även denna fina närbild måste komma med - egentligen är det en bild för mycket! 

 

Foto - Carl Gustaf Olofsson - 4 oktober 2009

 

 

Dags att köra!  

 

Foto - Carl Gustaf Olofsson - 4 oktober 2009

 

Ovan: När det var dags för Anders att köra hem sa husse till Tulsa att hoppa ut. Det gjorde hon lydigt! Men Anders hann inte mer än knappt sätta sig tillrätta förrän Tulsa hoppade upp med ett vigt skutt. "Nej, nej, - tro inte att du får köra iväg utan mig!!"
 Det blev en snabb förhandling mellan Tulsa och Anders. Anders sa okej - och husse gav då även sitt godkännande. 

Nedan: Nöjd Tulsa och road Anders stänger dörren. Husse tror inte att Anders riktigt har förstått att Tulsa nu betraktar traktorn som sin.       

 

Foto - Carl Gustaf Olofsson - 4 oktober 2009

 

 

Foto - Carl Gustaf Olofsson - 4 oktober 2009

 

Ovan: Tulsa hukade lite när den kraftiga dieselmotorn brummade igång. Men Tulsa tillhör inte det räddhågsna släktet så det gick snabbt över. I stället var det läge att kolla vad det var för saker som stack ut från golvet och som Anders trampade på. När Anders och Tulsa rullat igång så blev närmsta pedalen - frikopplingen - ledig för närmre utforskande. "Om jag trycker på den - vad händer då?" Husse stod en bit bort på vägen när traktorn stannade och han kunde ana nya förhandlingar mellan Tulsa och Anders. Anders var uppenbarligen en duktig förhandlare för det tog inte lång stund innan han fick låna frikopplingen så att dom kunde köra vidare. 

 

 

Hemma på favoritstället! 

 

Foto - Carl Gustaf Olofsson - 4 oktober 2009

 

Ovan: Hemma på Anders och Yvonnes gård efter premiärturen och läge för Tulsa 
att stolt posera med sin nya stora, fina, härliga traktor.    

 

   

 

 Tulsa 2005 - förstasidan

 

Till sidan början!