Hundkoja - ombyggd bikupa

Tulsa 2005 - förstasidan 

 

Foto - Carl Gustaf Olofsson - 28 okt 2005

 

 

Sista veckan i september röjdes det i Brygghuset. Där fanns en gammal bikupa målad i falurött och med vita knutar. Det behövdes inte så mycket fantasi för att se att det kunde bli en utmärkt hundkoja eftersom det dessutom fanns behov av en skyddad uteplats när husse Gustaf håller på med utejobb. Sedan dröjde det en månad innan bikupan blev fixad. Tulsa bekantade sig omedelbart med sin nya boning och godkände den utan prut. Lite godis inlagt var kanske till en viss hjälp för att få ett gott första intryck. 

Tre av bilderna är tagna fredagen den 28 oktober, dagen efter ombyggnadsjobbet. Husse Gustaf skulle plantera blomlökar för tilltänkt vårprakt (scilla, vintergäck, snödroppar, narcisser, tulpaner) och behövde ha Tulsa i lina. Med kojan inom räckhåll så intog hon den direkt. När jag såg hur självklart Tulsa intog kojan blev det ett litet avbrott i jobbet för fotografering.

Ovan: Den nya kojan mot stenmuren inom synhåll från köksingången. Stenmuren blev tyvärr illa åtgången av två överklivande grannhästar för en månad sedan. Hästarna tyckte att gräset på vår tomt var grönare än i hagen. Det är ingen fet råtta på hundkojans tak, det är Gustafs arbetshandskar som hamnade där när det blev tid för fotografering och avbrott i lökplanteringen. Så småningom ska det bli ny tjärpapp på taket och bättre finish på den lilla entrén och uteplatsen framför ingången.

Nedan: Bikupans grundkonstruktion är perfekt. Man kan fälla upp taket och fixera det med en stor hasp. Fronten, där ingången har blivit uppsågad, sitter löst. Man lyfter den rakt upp 5 cm och kan sedan ta bort den. Det innebär att den är jättelätt att inreda och den är sedan lätt att städa och hålla snygg invändigt. Eftersom det fanns ett par fack i golvet så lades det ett golv över. Det fick också plats 5 cm isolering. På bakväggen är det klätt med bräder några dm upp för att det inte ska bli kallt golvdrag från binas huvudinfart. 

 

 

 

Foto - Carl Gustaf Olofsson - 29 okt 2005

 

 

Foto - Carl Gustaf Olofsson - 28 okt 2005

 

Ovan och nedan: Tulsa ser lätt filosofisk ut i sin nya utomhusboning. 

 

Foto: Carl Gustaf Olofsson - 28 okt 2005

 

Tulsa och konsten att sova 
Husses sandaler. Konsten att sova del II 
Märkliga saker händer!
Tulsa och matte Aina. Vatten, hästar och ledarskap 
Tulsa besöker matte Ainas jobb 
Tulsa och husse Gustaf med fjärrkontroll 
Tulsa och vintrigt hav 

 Tulsa 2005 - förstasidan

 

Till sidan början!